po delsi dobe jsem se rozhodnul uverejnit par svych postrehu, treba se nekomu budou hodit. Hned na uvod ale musim poprosim lidi aby me nepsali maily typu "posli me ty programy". Vse se da totiz najit na internetu.
Opel Tech 2 - tento program jsem plne pocestil. Jako takovy ale moc neumi, sam autor ani netusil ze se nekdy dostane mezi lidi (a bylo to mimochodem proti jeho vuli). Program sam moc neumi, jen vycitat a mazat chybove kody a upravovat stav KM na palubovkach od VDO. Nic vice. Navic je pomerne spatne napsany, takze napriklad s USB - serial prevodniky nefunguje temer vubec a s PCMCIA - serial kartami jen pri spravnem nastaveni FIFO pameti. Prace na tomto programu jsem ukoncil a dal se mu uz nebudu venovat.
AB-COM - je z dilny toho sameho autora a je to jakasi "beta verze" programu OP-COM. Opet se dostala mezi lidi pomerne zajimavym zpusobem, opet proti vuli autora. U tohoto programu jsou chybove hlasky zakodovany, takze neni jednoduche je jen tak prelozit. Tento problem se ale podarilo vyresit jednomu moc chytremu cloveku (nazvu jej MACHR), ktery soubory rozkodoval a plnemu prekladu do CZ tedy nic nebrani. Tento program se jiz tezce upravuje na urovni EXE souboru, takze napriklad zviditelneni menu pro upravu KM mi zabralo vice casu, ale podarilo se. Sice je to menu cele v madarstine a autor asi nepocital s tim ze nekdy bude pouzito, ale testy na paru pristrojovkach ukazuji ze funguje minimalne na urovni Opel Tech 2. Program AB-COM umi to same co Opel Tech 2 a navic umoznuje zobrazeni live dat ze vsech ECU modulu. Ani tento program ale neumi testy akcnich clenu. Momentalne se AB-COMu venuji, je to muj favorit, z hlediska programatorskeho je mene citlivy nez Opel Tech a tak funguje napriklad i na noteboocich Toshiba Satellite.
OP-COM - nejdokonalejsi program pro Opel. Podporuje nove modely s CAN sbernici, umoznuje kodovani klicu, testy akcnich clenu, konfiguraci airbagu .. Bohuzel oficialne vyzaduje specialni HW, ktery je prodavan za 750 Euro. Pisu oficialne, protoze pan MACHR prisel na to jak program donutit pouzivat obycejny K-line prevodnik (samozrejmne tim clovek prijde o podporu CAN sbernice !). Program presto potrebuje ke sve funkci platne seriove cislo, ktere mi pan MACHR laskave vygeneroval. Bohuzel neznam princip generovani serial number z prideleneho computer ID, takze nedokazi generovat dalsi seriove cisla bez kterych program nejde rozjet na jinych PC. Zde by mohl zapracovat nejaky sikovny programator. Kdo ma zajem o spolupraci at se mi prihlasi.
Po dohode s autory programu OP-COM pripravuji oficialni cesky preklad, ktery bude snad brzo k dispozici. Ovsem cena programu + SW je pomerne vysoka, 750 Euro je dost. Nevim jaka bude cenova politika pro CR, ale nedelam si iluze ze to bude na polovicni cene. Na druhou stranu je to porad mene nez kolik stoji originalni Opel Tech 2 diagnosticky pristroj a co do funkci je OP-COM na tom dokonce lepe.
Oficialni stranka OP-COMu : http://www.vezerdiagnosztika.hu/index_en.html
Co se tyce HW, prisel jsem na to jak jednoduse udelat prevodnik pro Opel (nebo i jine auta) s plne automatickym "multiplexerem" - jde vlastne o klasicky K-L prevodnik s trochou logiky ktera se stara o spravny tok dat mezi prevodnikem a inicializovanou jednotkou. Prave se pracuje na vyrobe prvnich overovacich kusu, tedy prototypu.
Tot asi vse, az budu vedet zase nejake novinky, napisu. Prosim berte vse zde uvedene jako navod "jak na to". Ozyvejte se mi pokud mate nejakou zajimavou informaci pro doplneni zde uvedeneho nebo pokud vite jak "vylepsit" program OP-COM aby se obesly "omezeni" dane vyrobcem programu
Preji hezky den.